Världens snabbaste djur

Vi människor har i alla tider byggt uppfinningar och andra hjälpmedel till att förflytta oss. Människor kan förflytta sig tusentals kilometer på en enda dag, utan att ens behöva anstränga sig, eftersom vi har byggt flygplan och båtar.

För djuren är det lite annorlunda, djur behöver kunna förflytta sig snabbt för att kunna jaga mat eller slippa bli mat.

Så vilket är egentligen världens snabbaste djur?

Världens snabbaste djur på land

Geparden är världens snabbaste landlevande djur. Så hur snabbt springer en gepard? En gepard har en otrolig snabb acceleration och kan komma upp i en maximal hastighet av 120 km/h på bara några sekunder.

Gepardens svaghet är tyvärr att de inte är så uthålliga, efter bara 500 meter måste de börja sakta ner igen. Men en gepard hastighet är inte att leka med.

Andra snabba djur på land

Även om geparden står stadigt på förstaplatsen av världens snabbaste landlevande djur så finns med mängder av andra snabba djur. Här kommer en rad andra djur och deras topphastigheter;

Leopard

Ett djur som är lätt att blanda ihop med gepard är leopard, på grund av deras liknande namn. Frågan är ju om de har liknande fart? Så hur snabbt springer en leopard? En leopard har en topphastighet på 60 km/h.

Leopard

Det är absolut inte långsamt, men det går inte att mäta med geparden. Där har vi svaret på hur snabbt kan en leopard springa.

Lejon

På savannen känns det som att allt går snabbt, men när det kommer till lejon hastighet så kan du bli förvånad. Lejon är det största kattdjuret i Afrika, och den stora kroppshyddan skulle kunna sakta ner detta ståtliga djur.

Lejon

Men icke, ett lejon har en topphastighet på hela 80 km/h.

Elefant

Ett annat djur med stor kroppshydda är elefanter, ett av “the big five” och ett djur som redan som nyfödd kalv väger 80-110kg. Så hur snabbt springer en elefant? Ja, en elefant hamnar inte alls på varken första, andra eller tredjeplats.

Elefant

En savannelefant kan springa i 40 km/h. Det låter inte så mycket i jämförelse med de andra djuren, men en bjässe på cirka 9 ton i 40 km/h är absolut en skrämmande tanke.

Struts

En struts är varken snabbast eller långsammast. Men hur snabbt springer en struts? Strutsen har en hastighet på ca 70 km/h, vilken den kan hålla under en lång period. Om vi pratar topphastighet så hamnar vi dock på ca 95 km/h. Den hastigheten kan strutsen dock inte hålla så länge.

Flodhäst

En flodhäst spenderar mycket av sin tid i vatten, men den får fortfarande vara med på listan över landlevande djur då den är snabbare på att springa på land. Så hur snabbt springer en flodhäst? Jo, flodhästen kommer upp i strax under 50 km/h.

Världens snabbaste djur i vatten

Det snabbaste djuret som lever i vattnet är en fiskart som heter marlin. En marlin kan komma upp i hela 130km/h. Andra snabba vattenlevande djur är bland annat segelfisken, som tillhör samma familj som marlinfisken – segelfisken kan simma i upp till 110 km/h. Även svärdfiskar är snabbare än vad man kan tro, med en fart på strax under 100 km/h.

Världens snabbaste djur i luften

Priset för världens snabbaste djur i luften, och faktiskt världens snabbaste djur överlag är utan tvekan pilgrimsfalken. En pilgrimsfalk kan tack vare dess droppformade kropp nå en topphastighet på hela 390 km/h. På andra plats efter pilgrimsfalken så kommer taggstjärtseglaren, trots en andraplats är farten inte i närheten av lika hög, men 170 km/h kommer iallafall en taggstjärtseglare upp i.

Snabba djur i Sverige

Älg

Hur snabbt springer en älg? En europeisk älg springer snabbare än vad du kanske tror. De kommer upp i en hastighet av strax under 60 km/h. Kanske lite otippat att älg och leopard har ungefär samma hastighet.

Vildsvin

Ett vildsvin är snabbare än vad man kan tro. Så hur snabbt springer ett vildsvin? Djuret kan springa i hela 50 km/h, vilket inte är jättelångt under älgens hastighet.

Andra otippade snabba djur

Hund: Vill du ha världens snabbaste hund? Den snabbaste hundrasen i världen är greyhound eftersom en greyhound kan springa i upp till 72 km/h. Det är deras långa, smala kroppar som gör rasen ultimat till hundkapplöpning.

Häst: Den hästrasen som anses vara världens snabbaste hästras är engelskt fullblod, eftersom att de kan springa runt 65-70 km/h. Så är det en snabb häst som du är ute efter så är de engelskt fullblod du ska kolla efter.

Hare: Hur snabbt springer en hare? Den snabbaste arten av harar är kapharen, de kan få upp en fart på 72 km/h, alltså lika snabbt som en greyhound hastighet. En polarhare är lite långsammare än kapharen, men kan ändå springa i 60 km/h.

Katt: Katter kan absolut vara snabba, det har vi nog alla sett. Men att de kan få upp en fart på 48 km/h är kanske lite oväntat. Att en snabb katt kan ha kapplöpning med en flodhäst – med ett kattdjur hastighet, det är imponerande.

Nu har vi rätat ut några frågetecken, så som hur snabbt kan en gepard springa, hur snabb världens snabbaste häst är. Vilken topphastighet världens snabbaste flygande djur har, och mycket, mycket mer.

0 Shares:
Du kan också gilla