Få privatekonomin helskinnad igenom julen

Vi närmar oss en stor högtid med stormsteg, högtiden med stort H: Jul. Julen är för många av oss en härlig högtid som innebär god mat, kanske en julklapp eller två och kvalitetstid med nära och kära. Alla firar vi jul på olika sätt och alla har vi olika förutsättningar. Definitionen av en ”perfekt jul” varierar beroende på vem man frågar. Men oavsett hur du väljer att fira jul kan vi inte sticka under stolen med att det påverkar privatekonomin. Här nedan kommer en guide för att få privatekonomin helskinnad igenom julfirandet.

Se över julbudgeten

En månadsbudget brukar vara relativt konstant när det kommer till fasta månadskostnader (t.ex. hyra, amortering, matkostnader mm.). Men begivenheter såsom semester och firanden, härunder julen, kan i högre grad påverka den ekonomiska balansen. Det är därför viktigt att justera budgeten fortlöpande. En budget säkrar nämligen att du upprätthåller balansen mellan inkomster och utgifter.

Nu är vi redan halvvägs igenom december och förhoppningsvis tog du både jul och nyår med i beräkningen när du planerade månadsbudgeten. Men kanske tillkom fler utgifter, kanske underskattade du kostnaderna eller så glömde du det helt enkelt… Ingen fara – du kan fortfarande försöka rätta till det.

Om du nu slänger ett öga på julbudgeten; håller den? Du kanske behöver stärka upp på vissa punkter, vilket kanske kräver omprioriteringar. Här gäller det att vara realistisk omkring kostnaden för julfirandet och hur det påverkar siffrorna på bankkontot.

Håll dig till budgeten

Det är svårt att inte dras med av den härliga julstämningen och gå helt bananas i ren jul-anda. Kanske lockas du till att köpa ett berg av julklappar, allt för mycket julpynt och julmat i överflöd. Missförstå mig rätt, du får självklart slå på stort om du vill. Det viktiga är bara att du inte låter det påverka din plånbok i den grad att du hamnar i en negativ ekonomisk situation med minus på kontot.

Du kan se din julbudget som riktmärket för din julshopping. Håll dig inom ramarna och undgå onödiga spontanköp. Det handlar bara om att du ska tänka dig om en extra gång innan du köper något.

Spara pengar på julklapparna  

För flertalet familjer utgör julklappar en betydande del av julfirandet. Har du inte den största julbudgeten till rådighet kan dock speciellt julklappar vara en stressande faktor. Det finns en allmän förväntning om ett överflöd av fint inslagna klappar under granen. Det är viktigt att komma ihåg att julen är mycket mer än så! Fokusera på att få en mysig högtid, utefter dina förutsättningar.

Här kommer några snabba tips för dig som gärna vill inkludera julklappar i julfirandet, men utan att bli bankrutt på köpet:

  • Julklappsspel: alla köper en mindre gåva till ett förutbestämt belopp. Därefter spelar ni om julklapparna. Det är ett roligt sätt att umgås och det finns många olika julklappsspel om du bara söker på det.
  • Secret Santa: alla får tilldelat en person att köpa en julklapp till. Välj ett specifikt belopp för att skapa gemensamma ramar. Antingen delar ni ut presenterna anonymt eller så delar ni ut dem var och en.
  • Second hand: att köpa begagnat är generellt ett bra spartips. Detta gör sig såklart även gällande när det kommer till julklappar. I second hand butiker kan du fynda julklappar (och din jul-outfit för den delen) till ett schysst pris.

Julklappshetsen är nog mest påtalad i barnfamiljer. Kom ihåg att de små blir glada för det lilla och barn är några av de mest tacksamma när det kommer till presenter. Du kan t.ex. göra ett hemmagjort pussel med hjälp av kartong, trolldeg eller något helt tredje. Du kan även utforska möjligheterna när det kommer till organisationer som delar ut leksaker till julfirandet gratis.

Online finansiering till jul

Att följa julbudgeten är A och O för att ta privatekonomin helskinnad igenom både jul och nyår. Decemberbudgeten banar väg för starten på det nya året och majoriteten av oss, om inte alla, vill gärna börja januari med balans på bankkontot. Men saker händer och förutom själva julfirandet kan andra oförutsägbara extra utgifter tillkomma. Bilen startar inte, kylskåpet går sönder eller något helt tredje. I dessa situationer kan online finansiering vara det som behövs för att komma igenom julen och slutet på året.

Det är dock viktigt att du aldrig ansöker om ett lån du inte klarar av att återbetala. Syftet med ett lån är att erbjuda en hjälpande hand, inte att göra situationen värre. Hos Moneezy kan du jämföra olika lånealternativ, helt kostnadsfritt! Genom att jämföra långivarna och deras erbjudanden ökar du chanserna att få tag på det mest passande lånet.

0 Shares:
Du kan också gilla