Norges högsta berg

I bergskedjan Skanderna ligger både Sveriges och Norges högsta berg, Kebnekaise respektive Galdhøpiggen. Här får dock Sverige se sig slagen när det gäller höjden på bergen. Galdhøpiggen är inte bara Nordens högsta berg, det är även Nordeuropas högsta.

Högsta berget i Norden, tillika Norges högsta berg, är beläget i Joutnheimen, som översatt betyder jättarnas hem. Många svenska och norska fjäll har fått namn från olika legender eller utseenden. Enligt de norska folksagorna skulle detta fjäll i Norge varit hem för jättar.

Därför är det kanske inte är konstigt att samtliga tio av Norges högsta berg ligger i Jotunheimen. Jämför vi då Norges berg mot de svenska skulle inte Kebnekaise platsa på Norges tio i topp-lista.

Alla berg Norge har på sin lista är högre än de svenska.

Högsta berg i Norge

Som vi redan nämnt inledningsvis så är högsta berg Norge har Galdhøpiggen men låt oss ta en titt på Norges berg som finns på deras tio i topp-lista, vilket även är Nordens högsta berg lista.

Högsta berg i Norge

Antal meter som står efter är meter över havet.

Norges högsta berg:

1.Galdhøpiggen – 2 468,9 meter

2.Glittertinden – 2 456,8 meter

3. Storen – 2 405,6 meter

4.Styggedalstinden – 2 387 meter

5.Skardstinden – 2 373 meter

6.Veslpiggen – 2 369 meter

7.Surtningssue – 2 367,7 meter

8.Store Memurutinden – 2 367 meter

9.Gjertvasstind – 2 351 meter

10.Sentraltind – 2 348 meter

Antal besökare

Som högsta berg i Norden lockar Galdhøpiggen tusen och åter tusen besökare varje år som vill bestiga detta berg. Trots att det är högsta berget i Norge är det ganska enkelt att bestiga det. Eftersom Juvasshytta erbjuder parkering på 1 800 meters höjd går det att köra bil dit. Därefter är det inte särskilt långt att gå resten.

Det är färre antal besökare som tar sig till Norges näst högsta berg, trots att det går att bestiga utan klätterutrustning. Däremot är det en längre sträcka att vandra där utgångspunkten är antingen Glitterheims fjällstuga eller fjällstationen Spiterstulen. Fram och tillbaka tar en vandring 8 till 9 timmar, men det är trots allt något som kan bli gjort på en dag.

Bestiga Norges största berg

Första gången som någon besteg Galdhøpiggen var år 1850. Det var dock inte några professionella klättrare utan det var läraren Lars Arnesen, kyrkosångaren Ingebrigt N. Flotten samt lantbrukaren Steinar Sulheim.

De två vanligaste lederna att bestiga Galdhøpiggen till toppen är antingen från fjällstationen Spiterstulen som ligger på 1 104 meter över havet eller från ovan nämnda Juvasshytta på 1 841 meter över havet.

Den enklaste vägen är den från Spiterstulen och här är leden tydligt utmärkt med bokstaven T var den går. Men det är en vandring som kan göras utan guide, om sunt förnuft används. Leden går längs glaciärer och branta stup, vilket vandrare bör undvika att korsa eller komma för nära.

Vägen från Juvasshytta är något farligare. Här går det guidade turer eftersom leden går över en farlig glaciär så det behövs både rep och guide. Något som bara är tillgängligt under sommartid. Det farliga är att glaciären hela tiden rör sig och nya sprickor bildas som kan gömma sig under snön. Därför måste den som vill gå denna guidade tur vara sammankopplad med de andra vandrarna via rep.

Att bestiga Norges högsta berg är dock värt det. Här blir du mött av en vidunderlig utsikt som du kan njuta av i en stuga som har servering och som dessutom säljer souvenirer.

Konkurrens från berget som är näst högst i Norge

Det har dock inte varit givet att Galdhøpiggen har varit det högsta berget Norge har. Om du sökte efter vad heter Norges högsta berg tidigare skulle du fått ett helt annat svar. Eftersom Glittertind har en glaciär på toppen har det tidigare varit Norges högsta berg. Men i och med att glaciären smält undan intog Galdhøpiggen första platsen.

Norska berg erbjuder bra skidåkning

Norge är känt för sin skidåkning och givetvis erbjuder Galdhøpiggen ett skidcentrum för sommarskidåkning. Här håller de även en telemarktävling varje år, Galdhøpiggrennet. Starten går vid Svellsnosi och målet är i Spiterstulen. En sträcka på 3,5 km med en höjdskillnad på 1 350 meter. Det är en sträcka som brukar ta cirka tre minuter för vinnaren.

Intressanta fakta om Norges höga fjäll

  • Glaciärens namn Styggebreen kan kännas lite tvetydigt var det kommer ifrån eftersom stygg på norska betyder ful. Men denna glaciär är långt ifrån ful. Däremot betyder stygg även farligt i den dialekt som talas i dalen, vilket skulle vara mer troligt.
  • Det finns i Norge berg med över 300 bergstoppar som är över 2 000 meter.
  • Svenska äventyraren och bergsbestigaren Göran Kropp besteg Galdhøpiggen 1972 sex år gammal tillsammans med sin pappa.
  • Store Skagastølstind, eller Storen, som är Norges tredje högsta berg är en av de populäraste bergen att klättra.
  • Galdhøpiggen omnämns ofta av erfarna klättrare att de börjat där för att sedan ta sig vidare till världens högsta berg. Bra start för nybörjare sägs det.
0 Shares:
Du kan också gilla