VR – En trend som kom av sig

person wearing VR smartphone headset inside room

En gång i tiden var virtuell verklighet, eller VR som den kallas, på vippen att bli den hetaste trenden inom techvärlden. Mellan åren 2015 och 2016 lockades många företag att hoppa på tåget och flera startade med ambitionen att skapa innehåll eller teknik med VR i åtanke. Hoppet var att VR skulle bli en vardagsprodukt för konsumenter.
Tyvärr blev det aldrig riktigt så. Vi har tittat närmare på en trend som kom av sig.

Det har egentligen bara gått några år sedan VR-tekniken var den nya heta grejen. Då trodde många att det skulle bli något som integrerades i alla hem. Vi skulle använda VR för att få nya upplevelser och även kunna spela casino på nätet. Trots alla förhoppningar teknologin är fortfarande under utvecklingen och har fått bara en liten del av succé för underhållningsindustri i helhet. Hur kommer det sig egentligen? Och är loppet egentligen kört eller var den nya teknologin egentligen bara för tidigt ute? Med andra ord, kommer VR att slå igenom på bred front längre fram?

Högt pris

En faktor som garanterat har spelat en stor roll är priset. Den som vill ha ett par VR-glasögon kan räkna med att lägga ut ungefär 4000 kr för att få en bra modell. Därmed blir det svårt att få konsumenterna att hoppa på tåget och testa VR. Med andra ord skulle nog prissänkningar vara nödvändiga för att VR skulle kunna få chansen att etablera sig på marknaden. För som alltid är prislappen avgörande för att nya innovationer ska integreras i samhället.

Nya användningsområden

Möjligheterna med VR är stora, det råder ingen tvekan om det. Och det är kanske framför allt därför man pratade så mycket om att det skulle kunna användas av främsta spelutvecklarna i de bästa online slots. Men om tekniken slår igenom på bred front så finns det så klart många andra sätt som den skulle kunna användas. 

Många experter pratar om att mäklarbranschen skulle kunna erbjuda en VR-lösning för spekulanter som vill lägga ett bud på en lägenhet och vill ta en rundtur, utan att ha möjlighet att vara fysiskt på plats. På samma sätt skulle VR kunna användas för att demonstrera nya bilar. Ett annat område rör videosamtalen. Många använder Skype och liknande tjänster dagligen i jobbet, men med VR skulle två eller flera personer kunna mötas i ett VR-rum där de skulle kunna prata med varandra på samma sätt som i verkligheten. Självfallet kan VR också användas på många sätt inom marknadsföringen – men då krävs, som sagt, att tekniken slår igenom på bred front. Det har även pratats en hel del om hur tekniken skulle kunna användas även inom vården.

Mycket händer på det tekniska området

Även om det kanske inte pratas lika mycket om VR just nu så händer det mycket på området. Tekniken fortsätter att vidareutvecklas. Och med ny forskning så börjar bitarna sakta falla på plats för programmerarna. Samtidigt representerar VR en helt ny teknik, vilket betyder att fortsatt forskning behövs på många områden. Inte bara när det gäller teknik och innovationer, utan även den sociologiska biten. För hur reagerar människor när interaktionen sker via VR? Kommer kommunikationen att ta en ny form eller kan tekniken skapa nya sätt att mötas på? Frågorna är, som sagt, många och det återstår att se vad som kommer hända inom de närmaste åren. Och kanske kommer det stora genombrottet för VR trots allt att komma.

0 Shares:
Du kan också gilla