Svårt att komma igång att kissa efter kateter

Om problemet med att komma igång att kissa efter kateter

Vännen, du är inte ensam om att ha svårt att komma igång att kissa efter kateter. Detta är faktiskt en ganska vanlig fråga som uppstår hos patienter som nyligen har genomgått medicinska förfaranden med användning av kateter. Kommer du med mig så ska jag dela lite mer om detta, och kanske till och med svara på några av frågorna du har.

Vad är en kateter?

En kateter är en tunn slang som sätts in i din kropp för att dränera urin från blåsan. Den kan sättas in genom urinröret eller genom en liten snitt i buken.

Varför är det svårt att kissa efter att ha haft kateter?

Det händer ofta att det upplevs som svårt att komma igång att kissa efter kateter på grund av två huvudskäl. För det första kommer din blåsa att behöva vänja sig vid att fungera normalt igen. För det andra kan inflammation och svullnad som kan uppstå efter att ha haft katetern på plats också leda till urinretention.

Potentiella orsaker Vanliga symptom Tillvägagångssätt
Svullnad och inflammation Svårt att starta urinflödet Vila och vänta på att inflammationen ska lägga sig
Blåsans återhämtning Frekvent behov av att urinera Blåsträning kan vara fördelaktigt
Bakteriell infektion Smärta och obehag Antibiotika kan behövas
Nervskada Urinvägsproblem Medicinsk ingrepp eller läkemedel kan behövas

Vad kan man göra för att hjälpa till?

Om du har svårt att komma igång att kissa efter kateter bör du först och främst inte få panik. Ge kroppen tid att läka och om det behövs, sök medicinsk hjälp. Det finns flera strategier för att underlätta processen, bland annat blåsträning, användning av värme och dricka mycket vätska. Att leva ett hälsosamt liv, äta rätt och träna kan också hjälpa till i återhämtningen.

Kontakta en läkare

Kom ihåg, om ditt tillstånd inte förbättras eller om du har svårt att kissa efter att ha haft en

0 Shares:
Du kan också gilla