Ont i ryggen när jag andas

Ont i ryggen när jag andas, varför händer det?

Ja, det är en känsla vi alla kan relatera till – du tar ett djupt andetag och känner plötsligt en skarp smärta i ryggen. Frågan är, varför händer det? Och vad kan du göra för att lindra smärtan?

Vanligtvis kan ont i ryggen när du andas vara kopplat till en rad olika hälsofrågor, allt från muskelspänningar till lungproblem. Det är alltid viktigt att tala med din läkare om du upplever denna typ av smärta för att utreda orsaken ordentligt.

Potentiella orsaker till ryggsmärta vid andning

Det finns en mängd olika potentiella orsaker till ryggsmärta vid andning, men de allra vanligaste är:

Orsak Symptom Behandling
Muskelstelhet En molande, konstant smärta som kan förvärras vid rörelse. Självvård hemma genom värmebehandling, stretching och lugn.
Njurinfektion Tillsammans med rygg och sidvärk, kan feber och illamående förekomma. Antibiotika och vätskor från läkaren.
Lungproblem Utöver andningssmärta, kan andfåddhet, hosta och trötthet uppstå. Behandling varierar beroende på exakt förhållande och kan inkludera medicinering, rehabilitering och eventuellt kirurgi.
Ryggradsproblem Övergripande obehag i rygg och nacke, möjligen med svagheter eller kribbling i extremiteter. Fysioterapi, mediciner, kirurgi eller kombinationer av dessa behandlingar.

Kan lungproblem verkligen orsaka ryggsmärta?

Sanningen är att om du har ont i ryggen när du andas, kan det faktiskt vara ett tecken på lungproblem. Varför? Jo, dina lungor sitter faktiskt rätt nära din ryggrad, så problem med dina lungor kan faktiskt leda till att du känner smärta i ryggen när du andas väl in. Så om du upplever ryggsmärta tillsammans med symptom som andfåddhet, kronisk hosta eller trötthet, ska du definitivt söka medicinsk hjälp.

Slutord

Kom alltid ihåg att ryggsmärta när du andas inte är normalt. Oavsett om det är muskelspänningar, njurinfektioner eller till och med lungsjukdomar, är det viktigt att få smärtan utredd och behandlad. Tveka inte

0 Shares:
Du kan också gilla