Vad du behöver veta om att koka ägg
Har du någonsin undrat över frågan “hur länge håller ett kokt ägg”? Svaret kan faktiskt vara lite komplicerat. Det finns många faktorer att tänka på, som temperaturen där ägget lagras och hur länge det har kokat.
Hur länge håller ett kokt ägg?
Generellt sett håller ett hårdkokt ägg i kylen i upp till en vecka. Men om du har ett ägg som har varit ute i rumstemperatur i mer än två timmar, bör du spela det säkert och slänga det. Mikroorganismer kan börja växa, vilket kan leda till matförgiftning.
Äggtyp | Förvaring | Hållbarhet | ||
---|---|---|---|---|
Okokt ägg | I kylskåp | Upp till 5 veckor | ||
Kokt ägg (skal kvar) |
I kylskåp | Upp till 1 vecka | ||
Kokt ägg (utan skal) |
I kylskåp | Upp till 1 dygn | ||
Äggröra | I kylskåp | Upp till 2 dagar |
Hur man kokar ett perfekt ägg
Vill du veta hur du kokar det perfekta ägget? Det är faktiskt ganska lätt!
1. Lägg äggen i en stor kastrull
2. Fyll på med tillräckligt kallt vatten så det täcker äggen
3. Koka upp vattnet på hög värme
4. Låt äggen koka i 9-12 minuter för hårdkokta ägg
Var noga med att kyla av äggen snabbt efter kokning för att stoppa tillagningen och göra dem enklare att skalas.
Sammanfattning
Så svaret på “hur länge håller ett kokt ägg” är upp till en vecka i kylskåp. Men kom ihåg att om det har varit ute i rumstemperatur för länge, är det säkrare att kasta det. God äggrättning!