Hur skådespelarna förbannade inspelningen av Maze Runner

MAZE

Av de många Young Adult-filmerna som kom ut under förra decenniet i fotspåren av Harry Potter så var Maze Runner-filmerna en av de större. Men visste du att inspelningen av den andra filmen i serien sägs ha varit hemsökt av en förbannelse?

Snabbfakta om Maze Runner-serien

OriginalverkThe Maze Runner (roman)
FörfattareJames Dashner 
Antal böcker6
Antal filmer3
RegissörWes Ball
SkådespelareDylan O’Brien (Thomas), Kaya Scodelario (Teresa), Thomas Brodie-Sangster (Newt), Will Poulter (Gally), Aml Ameen (Alby)

Maze Runner på bok

The Maze Runner är namnet på den första boken i en serie av den amerikanska författaren James Dashner. Boken handlar om Thomas, en tonårig pojke som vaknar utan minnen i mitten av en enorm, ständigt föränderlig labyrint. Tillsammans med andra pojkar utan minnen försöker de hitta en väg ut, samtidigt som de måste undvika livsfarliga varelser som finns i labyrinten.

Boken följdes av två uppföljare, The Scorch Trials och The Death Cure, vilket fortsätter berättelsen om Thomas och hans vänner då de försöker hitta svaren på deras frågor om världen de lever i. Två ytterligare böcker kom ut efter den tredje, vars story fokuserar på de händelser som inträffade före den första boken.

En sjätte bok, The Maze Cutter, kom ut i november 2022 och fortsätter 73 år efter händelserna i The Death Cure. Ytterligare två böcker är planerade efter The Maze Cutter, den första med ett releasedatum i juli 2023.

Alla böcker i Maze Runner-serien:

 1. The Maze Runner (2009)
 2. The Scorch Trials (2010)
 3. The Death Cure (2011)
 4. The Kill Order (2012)
 5. The Fever Code (2016)
 6. The Maze Cutter (2022)
 7. Uppföljare till The Maze Cutter (2023)
 8. Uppföljare till The Maze Cutter (202?)

Maze Runner på film

20th Century Fox köpte rättigheterna till bokserien i 2011, samtidigt som Lionsgate var i produktion med den första Hunger Games-filmen, som redan då förväntades bli en stor succé. Fox hade rätt, då den första Maze Runner-filmen, som kom ut i mitten av Hunger Games-manin, toppade bio-listorna och kammade in hela 348 miljoner dollar vid slutet av sin biorunda.

Fox satte genast igång med produktionen av den andra filmen i serien, vilken släpptes på bio mindre än ett år efter den förstas premiär. Dock istället för en exponentiell tillväxt i intäkter mellan filmer så fick uppföljaren runt samma kassaresultat. Den tredje och hittills sista filmen släpptes på bio i början av 2018, med det lägsta kassaresultatet av alla filmerna.

Alla filmer i Maze Runner-serien:

 1. The Maze Runner (2014)
 2. Maze Runner: The Scorch Trials (2015)
 3. Maze Runner: The Death Cure (2018)

Men bristen på intäkter var inte det största problemet uppföljarna hade. Det var under produktionen av den andra filmen, som tar plats mestadels i öknen, som inspelningen kom att bli kallad förbannad.

Olyckor på olyckor på inspelningsplatsen

Allt började med att Ki Hong Lee, som spelade karaktären Minho, fick blindtarmsinflammation och var tvungen att opereras. Skådespelare Barry Pepper bröt sedan fotleden, följd av att Kaya Scodelario och Dexter Darden både åkte in på sjukhus – den första på grund av uttorkning och den andra av sicklecellanemi.

Huvudskådisen Dylan O’Brien fick sedan influensa och kom tillbaka till filmningen efter två dagars vila, bara för att genast bryta benet mitt i en scen. Filmens regissör sa att han aldrig har varit med om så mycket otur under en filmproduktion. Men var det egentligen bara otur?

Var inspelningen av Maze Runner: The Scorch Trials hemsökt?

Det var under en intervju med O’Brien som det först kom ut att vissa av skådespelarna, under inspelningen på en privat mark som förr i tiden hyste ursprungsamerikaner, hade stulit antika artefakter från platsen – trots att de tidigare hade blivit tillsagd att inte göra det. O’Brien nämnde inte några specifika namn, men hans medskådespelare var inte lika diskret.

Kaya Scodelario sa i en annan intervju att inspelningen var hemsökt på grund av att Thomas Brodie-Sangster, som spelade karaktären Newt, plockade upp en gammal pilspets från platsen som han senare tog hem till sin mamma.

Efter nyheten kom ut var det många som uttryckte deras besvikelse över skådespelarnas handlingar, speciellt från urfolksamerikaner och arkeologer, men även från fans. Det startades till och med en namninsamling för att få Fox att undersöka händelsen, och man nämnde även att hela idén att en ”förbannelse” är förknippad med en uramerikansk mark är förolämpande i sig.

Fox gjorde till slut en undersökning efter att namninsamlingen närmade sig 55,000 namn, men kunde inte hitta något bevis på att någon från produktionen hade tagit något från platsen.

0 Shares:
Du kan också gilla