Ilija Jurkovic – fotbollstalangen som misstänkts för mordförberedelser

FOOTBALLER2

Ilija Jurkovic föddes 1997 och är känd som en stor fotbollstalang. Han var en yttermittfältare som spelade för AIK:s juniorlag. Under våren 2012 började Ilija träna med AIK:s A-lag, men en knäskada innebar slutet på hans fotbollskarriär.

Snabba fakta om Ilija Jurkovic

Vem?Ilija Jurkovic är en före detta fotbollsspelare i AIK:s juniorlag. 
Hur gammal?Han är född 1997, alltså 25 år gammal. 
Varifrån?Han är från Stockholm
Vad hände?Under en match i Halmstad 2014 skadade han korsbandet i ena knät. 

Ilija Jurkovic ansågs vara en stor talang inom fotbollens värld

Ilija Jurkovic har enligt fotbollens statistiksida Transfermarkt deltagit i följande stora serier: 

  • Ettan Norra
  • U19 Allsvenskan Norra
  • U21 Allsvenskan Norra
  • Relegation Superettan

Hans senaste klubb var Vasalund, men han har också spelat för:

  • AIK Solna U19
  • AIK Solna U21

För svenska fotbollsfans är Ilija Jurkovic ett känt namn tillsammans med andra talangfulla spelare som Nabil Bahoui och Alexander Milosevic. För den som gillar fotboll finns många olika kanaler att titta på och mängder av andra sätt att följa sitt favoritlag eller sin favoritspelare. Det finns flera forum där man kan prata matcher och spelare, till exempel på hemsidor som svenskafans.com och fotbollsforum – Stockholms fotbollförbund. Till och med Flashback har ett eget fotbollsforum med diskussioner om matcher, spelare, vilka som skjuter hårt och vilka som inte är så bra. På Instagram och Facebook kan man också följa både lag och spelare, även om just Ilija Jurkovic inte verkar ha något konto. 

Ilija Jurkovic väckte redan som ungdom intresse hos Östersund FK

Ilija Jurkovic tillhörde under flera år en av de spelare som många hade stora förhoppningar på. Han beskrevs som en hårdför talang och som “jävligt bra” när han provspelade för Östersund 2016. Man kan verkligen säga att Ilija Jurkovic hade fotbollskarriären som i en liten ask! 

Redan 2013 ryktades det om flera utländska klubbar som visat intresse för att bjuda in Ilija Jurkovic på provspel, men han sa sig då inte vara intresserad utan ville stanna i AIK och gå klart skolan. Han medgav att ett utländskt lag, som Inter, var en dröm, men uppgav sig fokusera på att komma in i AIK:s A-lag. Det var något han också lyckades med innan allt började ta en mer tragisk vändning. 

Ilija Jurkovic – aktuell för Assyriska FF

Under 2014 spelade Ilija Jurkovic för Assyriska FF i Södertälje och det såg ut att vara möjligt att han skulle lämna AIK för Assyriska FF. Han provspelade även för Carlstad united. 

Vid sidan av fotbollskarriären ägnade Ilija Jurkovic, kanske lite för mycket, tid tillsammans med gamla kompisar och det var inte det bästa umgänget. Istället för att fortsätta en framgångsrik fotbollskarriär började Ilija Jurkovic i allt högre grad dra till sig intresset från polisen. Två gånger ska polisen ha tagit honom med vapen på sig. 

Ilija Jurkovic – fotbollskarriären övergår i brottmål

När de gamla lagkamraterna i AIK fortsatte träna och spela matcher åtalades i stället Ilija Jurkovic, tillsammans med flera andra, för brott. Enligt åklagaren var han medlem i det kriminella gänget Vårbynätverket. Han kallades till och med Kapten i nätverket och ansågs vara en av dem som stod närmast ledaren. 

Han dömdes till elva års fängelse för bland annat delaktighet i kidnappningen av en känd svensk rapartist. Totalt var det 27 personer ur Vårbynätverket som dömdes för olika brott. Ilija Jurkovic fälldes för medhjälp till försök till mord, rån, människorov, grovt vapenbrott och stämpling till mord. 

Varför valde Ilija Jurkovic bort fotbollen? 

Det är svårt att förstå hur en så lovande talang kunde hamna så fel. Att en ung person med hela livet framför sig nu sitter i fängelse i stället för att, som Nabil Bahoui, spela för AIK i allsvenskan eller något annat topplag. Idag hade han kunnat ha en framgångsrik karriär, kanske familj och barn på väg. Med tanke på de löner fotbollsspelare får i de stora klubbarna hade Ilija Jurkovic knappast haft problem med pengar. Han hade kunnat unna sig både nöjen och sköna semesterresor till ställen som Bahamas, Florida eller varför inte den vackra lilla ön Korcula i Adriatiska havet. 

Ilija Jurkovic själv säger att en knäskada han drabbades av 2014 är anledningen till att han valde en annan väg. Men skador är vanliga bland fotbollsspelare och alla väljer, tack och lov, inte den väg som Ilija Jurkovic valde. 

0 Shares:
Du kan också gilla