Hur mycket får en fattigpensionär?

POOR

Man har räknat ut att det i Sverige finns ungefär 300 000 fattigpensionärer. En övervägande del av dessa är kvinnor men på senare år har antalet män som räknas som fattigpensionärer ökat.

För att slippa räkna sig som fattigpensionär ska man efter att man har betalat för sitt boende ha tillräckligt mycket pengar kvar att leva på. Men var går den exakta gränsen i kronor räknat och hur mycket får en fattigpensionär?

Hur mycket får en pensionär i månaden?

I Sverige får ensamstående med lägst pension 5 900 kronor i månaden. Gifta eller samboende får 4 800 kr i månaden som lägsta pension. Men detta går ju inte att leva på och därför har man satt upp en fattigdomsgräns.

För år 2022 sattes fattigdomsgränsen till 14 882 kronor i månaden för ensamstående före skatt. För sambos och gifta är beloppet 13 477 kronor före skatt. Har man en pension som understiger dessa belopp är tanken att man ska ansöka om garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. 

Hur mycket får man i garantipension?

Garantipensionen är till för dem som har en inkomstpension som understiger fattigdomsgränsen. Det är dock inget man automatiskt får utbetalat till sig utan man måste ansöka om det.

Hur mycket får man i pension om man aldrig jobbat? Även om man aldrig jobbat kan man ha rätt till garantipension. För att kunna beviljas garantipension måste man ha bott i Sverige i minst tre år, men för att få fullt belopp krävs det att man har bott 40 år i Sverige. Uppbär man pension från något annat EU eller EES land kan man inte heller få full garantipension.

Pensionerna är ett hett diskussionsämne bland våra politiker och de kommer att höjas. De belopp som gäller för den som ansöker om och beviljas full garantipension efter augusti 2022 är:

  • Ensamstående som beviljas full garantipension 2022 får 9 781 kronor i månaden.
  • Gifta och samboende som beviljas full garantipension 2022 får 8 855 kronor i månaden.
0 Shares:
Du kan också gilla