Gravid på fest: Så duckar du alkoholhaltiga drycker

Att gå på fest som gravid ska inte vara ett problem. Men ibland kan det kännas jobbigt, speciellt om du inte gått ut med att du väntar barn. Att tacka nej till öl och vin kan anses vara konstigt och många kan försöka truga på dig något alkoholhaltigt. I den här artikeln kommer vi att ge dig våra bästa tips på hur du undviker att dricka som gravid på fester. Förhoppningsvis kommer du med vår hjälp kunna njuta av härliga fester ihop med vänner och familj även när du är gravid.

Våra bästa tips

Att dricka alkohol på fest är väldigt naturligt i Sverige. Om dina vänner eller familj dessutom är vana vid att du dricker kan de ställa en massa frågor om du säger nej. Det är inte alltid läge att berätta om en graviditet. Kanske speciellt om det är precis i början. Då kan du skatta dig lycklig med att det finns en del undanflykter som kan vara till hjälp. Några är:

  • Sjukdom eller medicinering
  • Ha alkoholfri dryck i ett glas
  • Att du ska köra bil
  • Du går på diet
  • Jobb dagen efter
  • Ge blod dagen efter

Du kan välja den av de ovanstående som passar bäst utifrån just dig och den situation det gäller. Vilken ursäkt som passar är ju beroende av vem du ska umgås med och vilken typ av tillställning det gäller. Vi kommer här nedanför gå igenom de olika alternativen mer i detalj för att de ska bli stensäkra att använda. På partywebben.se kan du dessutom läsa om olika festtyper, vilket också kan vara en hjälp på vägen.

Sjukdom eller medicinering

Det finns både sjukdomar och mediciner som gör att det inte är lämpligt att dricka alkoholhaltiga drycker. Du kan till exempel säga att du lider av magkatarr eller magsår. Då är alkoholhaltiga drycker inte ett alternativ. Även migrän är en orsak du kan uppge för att undvika konstiga blickar.

När det kommer till mediciner finns det flera sådana som inte tillåter alkoholkonsumtion. En del allergimediciner är ett exempel. Perfekt om du ska gå på fest under pollensäsongen. Du ska inte heller konsumera alkoholhaltiga drycker om du står på antibiotika. Många kvinnor säger att de har urinvägsinfektion, eftersom det också kan förklara varför du går på toaletten oftare än du brukar.

Ha alkoholfri dryck i ett glas

Du kan också bära med dig en alkoholfri drink i ett glas. Ingen annan vet ju vad det du dricker innehåller. En del går ett steg längre och tar ett glas vin eller öl och går runt med. Häller ut lite med jämna mellanrum också för att det ska verka ta slut. Det finns faktiskt många alkoholfria alternativ att välja mellan idag som smakar väldigt gott. Öl, vin och cider finns med många alkoholfria varianter.

Köra bil

En klassiker är den att du är chaufför, antingen för kvällen eller tidigt dagen efter. Ingen kommer försöka övertala dig att köra bil med en promillehalt. Förhoppningsvis i alla fall.

Du går på diet

Många av oss försöker hålla igen på både det ena och det andra och faktum är att alkoholen innehåller en hel del kalorier. Så om du inte dricker och någon frågar kan du säga att du försöker gå ner i vikt, eller kanske att du kör ett kost- och träningsprogram som inte tillåter alkoholhaltiga drycker.

Jobba dagen efter

Såvida du inte är på en fest med arbetskompisarna kan du säga att du ska jobba dagen efter. Det är ju aldrig en bra idé att komma till jobbet bakis, vilket gör det här till ett utmärkt alternativ när du behöver en bra ursäkt. Åtminstone om du har ett jobb som är öppet dagen efter festen.

Ge blod nästa dag

Ett annat smart alternativ är att säga att du ska ge blod nästa dag. Då är det självklart att du inte kan dricka någon alkoholhaltig dryck på festen. Ingen lär ifrågasätta den här ursäkten.

0 Shares: