Torkel i knipa – eller Arne fortæller?

movie 2

Torkel i knipa kom som film 2004. Pappa till filmen är Anders Matthesen som ursprungligen har skrivit den på danska som radioföljetong. Den blev senare en animerad kortfilm som man kan streama och se som full movie eller på bio. Torkel i knipa har spridit sig över världen och är nu översatt och dubbad på flera olika språk.

Torkel i knipa – på olika språk

DanskaArne fortæller
SvenskaTorkel i knipa
NorskaTerkel i knipe
TyskaTorkel in Schwierigkeiten
UkrainskaТоркель у біді 
EngelskaTerkel in trouble

Torkel i knipa – runt om i världen

Torkel i knipa har översatts till flera olika språk. Det är spännande hur olika länder har översatt en titel. Hur Arne fortæller kunde bli Torkel i knipa är för mig en gåta. Då är det lättare att förstå översättningen på engelska. På “english” blir det helt enkelt Terkel in trouble, vilket är en korrekt direkt översättning. Det kan många intyga även om man inte har läst så många poäng i engelska. 

Filmen finns även på tyska och ukrainska, men där får google translate vara behjälplig och mina språkkunskaper räcker tyvärr inte till för att granska de översättningarna. Ukrainska kan jag inte ens läsa ut.

Är Torkel i knipa en bra film?

Att filmen Torkel i knipa snabbt blev populär råder det inga tvivel om. Många var de tittare som vallfärdade till biograferna eller såg filmen online. Man kan ställa sig frågan varför? Den är egentligen ganska tragisk och karaktärerna är inte så snälla mot varandra. Tvärtom så handlar den om mobbning och Torkel är verkligen i knipa. 

En annan karaktär som även Torkel ger sig på är Fläsk-Doris. Vi hör redan på namnet att hon inte blir så väl behandlad. Trots all mobbning och elände så finns det fina inslag i filmen som även handlar om till exempel vänskap.

Var kan man se Torkel i knipa? 

Det finns många olika möjligheter att streama eller se Torkel i Knipa full movie online. En del är gratis eller man kan öppna ett gratis provabonnemang, en del får man betala en mindre summa för direkt. Men visst är det bekvämt att sitta i sitt eget hem, poppa lite popcorn, hälla upp en god dryck (alkoholfri så klart) och bara luta sig tillbaka och njuta av filmen. 

Det bästa är kanske ändå pausknappen. Hur många gånger har man inte varit på bio och blivit kissnödig mitt i händelserna. Hemma kan du bara trycka på paus, gå på toaletten i lugn och ro för att sedan återgå precis där du slutade. Kan det bli bättre?

Här är några ställen där du kan se Torkel i knipa:

  • Viaplay
  • SF-anytime
  • Google Play
  • Youtube
  • 123movies

Är Torkel i knipa en barnfilm?’

Om den frågan är det skrivet en hel del på nätet. Några hävdar att det inte är en barnfilm. De menar på att svordomarna i filmen är skäl nog för att inte låta barn se den. De som arbetar med den här frågan har klassat filmen med 11 års åldersgräns. Kanske har barnen kommit upp i en ålder då de själva kan upptäcka att språket inte är det bästa och inget man behöver ta efter. Den bör nog ändå ses tillsammans med en vuxen som kan ta upp diskussionerna på ett naturligt sätt.

Finns det en Torkel i knipa 2? 

Den stora frågan många ställer sig är väl ändå  –  blir det eller finns det en uppföljare, en Torkel i Knipa 2? Kom han någonsin ur sin knipa eller är han kvar där än?  

2018 kom uppföljaren Rutiga Ninjan som handlar om Torkels kusin Alex. Tveksamt kanske om man vill kalla den uppföljare då den är helt fristående och handlar om Torkels kusin. Uppföljare eller inte. Det är ändå samma författare, Anders Matthesen, som har skrivit Rutiga Ninjan och det är han som också gör nästan alla rösterna i filmerna. Den är animerad, alltså gjord på samma sätt, så visst är det väl en uppföljare?

Om Anders Matthesen har gjort de danska rösterna så har vi i  den svenska filmen en annan stjärna som gör alla svenska röster. Det är allas vår Felix Herngren. Det är imponerande vilken variation han har i sin röstrepertoar när han dubbar alla olika karaktärerna i en film. Man kan undra hur han håller isär dem. Gör han en röst i taget eller växlar han mellan rösterna? Hur som helst så är det imponerande. Gillar man dessutom Felix Herngren så är det en anledning i sig att se hela filmen Torkel i knipa.

0 Shares:
Du kan också gilla